Nieuws, etc.
Vaccinatiebewijs
door Luuk - 8 juni 2021
Het tempo van inenten is flink opgelopen en vele Nederlanders zijn dan ook al gevaccineerd. Het is daarom erg opvallend dat er geen officieel vaccinatiebewijs bestaat.
De Nederlandse overheid laat via de website rijksoverheid.nl weten: "Op het moment bestaat er in Nederland geen officieel vaccinatiebewijs voor corona. U hoeft namelijk nergens te laten zien dat u een coronaprik heeft gehad. Komt er in de toekomst wel een vaccinatiebewijs of gaan landen vragen om een bewijs als u reist? Dan zorgt de overheid ervoor dat deze niet na te maken zijn (vervalsen)".
Op dit moment zijn een groot aantal landen zonder test/ quarantaine verplichting te bezoeken, als je een vaccinatiebewijs hebt. Zo zijn Duitsland, Italië, Spanje, Denemarken, Griekenland, Kroatië, Oostenrijk en Turkije zonder verdere verplichtingen te bezoeken. Alleen moet er dan wel een vaccinatiebewijs zijn, want het is volledig onduidelijk wat als vaccinatiebewijs gebruikt kan worden. In ieder geval moet het vaccinatiebewijs, net zoals een PCR-test, in het Engels, Frans of Duits zijn opgesteld en een bewijs in de Nederlandse taal wordt niet geaccepteerd.
Saillant detail is dat de bovengenoemde landen "oranje" gekleurd zijn en volgens de Nederlandse overheid dus alleen essentieel reizen is toegestaan.
Volgens de ANWB website volstaat voor Spanje het gele inentingsboekje. In Duitsland en Oostenrijk wordt de Corona vaccinatie ook in het inentingsboekje gezet. Het zou mij niets verwonderen als de andere landen het gebruik van het inentingsboekje ook in gaan voeren. Dus laat de COVID vaccinaties in het gele boekje registreren, want anders is de zomervakantie weer onnodig vervelend.
Volgens de rijksoverheid kunnen de COVID vaccinaties ook achteraf nog in het gele boekje worden gezet.
Ondertussen wordt ook gewerkt aan het "EU Digitaal Corona Certificaat", maar het is nog niet bekend wanneer dit opgestart kan worden. De planning is dat het systeem in juni operationeel wordt. Bij dit Certificaat wordt gebruik gemaakt van twee QR-codes: één voor gebruik in de EU en één voor gebruik in Nederland. Het is alleen afwachten wanneer alle gegevens van de vaccinaties in de database zijn opgenomen. Op dit moment zijn ruim een miljoen vaccinaties nog niet ingevoerd in de database.
Voor het reizen buiten de EU bestaat geen vaccinatiebewijs en zal het testen/ quarantaine nog wel een tijdje door moeten gaan. Zoals het er nu naar uitziet biedt alleen het gele inentingsboekje nog hoop, dus laat het invullen bij de GGD/ huisarts. De overheid zal dus, zoals ze beloven, voor een officieel vaccinatiebewijs moeten gaan zorgen, want anders blijft het internationale reizen een ellende. Ik heb zo'n vermoeden dat we hier nog heel lang op moeten gaan wachten.
Als je volledig bent ingeënt, dan moet je overigens bij terugkomst uit een land met code oranje, in Nederland in quarantaine en moet een PCR-test worden ondergaan. En dat terwijl bijna heel europa oranje gekleurd is. Leuker kunnen we het blijkbaar niet krijgen, want de overheden laat het weer op vele fronten afweten. Ondertussen heb ik wel twee vaccinaties gehad en dat is voor mij wel een fijn idee.
Gewoon ..... omdat het kan
door Luuk - 31 mei 2021
Vlak voor de zomer veranderen de Corona-maatregelen in binnen- en buitenland in een verhoogd tempo. Het is bijna niet meer bij te houden wat er overal verandert.
Zo zag ik twee weken geleden dat in Luxemburg de hotels en hun restaurants weer geopend zijn. De andere restaurants blijven nog even gesloten, maar de terrassen zijn geopend.
Als je naar Luxemburg wilt rijden, dan moet je nog door Duitsland en/ of België. Dit was tot voor kort niet mogelijk, maar sinds een paar weken is het mogelijk om beide landen zonder restrictie te doorreizen op weg naar Luxemburg. Alleen tanken en sanitaire stops zijn dan toegestaan en de maximale verblijfsduur (voor D en B) is 24 uur. Niets quarantaine, testen of aanmelden; allemaal niet nodig.
Dat wetende, werd het dan ook tijd om dit eens uit te proberen. Met een groep van vier motorrijders zijn we via een normale heen-route via Duitsland en België naar Esch-sur-Sure in Luxemburg gereden. Wel politie gezien, maar dit leverde nergens een probleem op. Ook de rondritten en de terugreis waren zonder enig probleem; zelfs niet eens aangehouden.
De toestand in het hotel was uitermate normaal; restaurant, terras en
hotel open. Verder was het in hotel De la Sure erg rustig, zodat we het grote restaurant bijna voor onszelf hadden.
Helaas hadden we wel wat last van regen, maar dat heeft niets met het Corona-virus te maken.
De bestemming Luxemburg was in deze tijden
prima en .... het kan gewoon!
Als je behoefte hebt aan een buitenlandse rit, dat kan dit en het hotel hoopt dat het weer drukker gaat worden.
Een echte aanrader en het is even afwachten welke mogelijkheden er in de toekomst gaan ontstaan.
De komst van een EU coronapaspoort zou natuurlijk kunnen helpen, maar wanneer het gaat komen is afwachten. Een EU project dat snel ontwikkeld wordt, wekt bij mij de nodige vraagtekens op en daarmee is het heel onduidelijk wanneer dit klaar zal zijn.
Corona paspoort
door Luuk - 9 mei 2021
Steeds meer landen introduceren een COVID-paspoort, zodat je kan aantonen dat je gevaccineerd bent of het virus al hebt gehad. Geweldig, maar dat blijven natuurlijk landelijke initiatieven. Gebruik in het buitenland, ook binnen de EU, is natuurlijk niet mogelijk. Je kan dan alleen in eigen land het normale leven weer een beetje oppakken en dat is natuurlijk al prachtig. In Nederland is dit initiatief (nog) niet van de grond gekomen.
Dit COVID-paspoort is binnen de EU al een jaar geleden aan de orde geweest en toen was de EU duidelijk: "dat gaan we zeker niet doen".
Gisteren is binnen de EU besloten om toch maar een COVID-paspoort te gaan ontwikkelen, op basis van een QR-code en/ of een papieren document. Het COVID-paspoort systeem moet nog ontwikkeld worden en het systeem moet op 21 juni gereed zijn. Dit is een streefdatum en geen vast gegeven. Daarna hebben de EU-lidstaten zes weken de tijd om het in te voeren. Dan zitten we al weer in augustus, als er tenminste niets tegen zit.
Tot die tijd is reizen, zelfs binnen de EU, vermoedelijk problematisch en blijft de test/ quarantaine verplichting gewoon bestaan. Ook voor toegang tot restaurants, evenementen, pretparken, etc. zal je vermoedelijk nog getest moeten blijven worden, ook al ben je gevaccineerd.
Dit zal dan ook de nodige vertraging op kunnen gaan leveren voor de opening van diverse attracties en horeca, zodat er voorlopig niet veel verandert. En dat terwijl dit al een jaar geleden in alle rust geregeld had kunnen worden.
Er wordt altijd gezegd "regeren is vooruitzien", maar de regering en de EU zelf is hier helaas niet zo goed in.
Reizen naar landen buiten de EU is en blijft helemaal onduidelijk. Afspraken hierover zijn nog niet gemaakt en hebben blijkbaar ook geen prioriteit. De USA wil graag afspraken maken met de EU, zodat Amerikanen naar de EU kunnen reizen. De voortgang van deze besprekingen is volledig onbekend, maar ik mag toch hopen dat wij dan ook weer zonder test naar de USA kunnen reizen.
Het uitzetten van het COVID beleid is voor alle beleidmakers op alle gebieden een opeenstapeling van gemiste kansen. Jammer, maar dit is inherent aan de huidige politiek. Zo is er geen bewust gebruik gemaakt van het internationaal vaccinatie bewijs, het "gele" boekje. Bij mij staat de COVID-vaccinatie er wel in, maar of dat ook voordelen oplevert is nog de vraag.
Milieu zones en milieustickers
door Luuk - 07 maart 2019
Er komen tegenwoordig steeds meer milieuzones (of LEZ; Low Emission Zone) in de Europese steden.
Veelal moet een milieusticker worden aangeschaft, zoals voor Frankrijk en Spanje.
De levertijd van de Franse milieusticker is overigens zo'n 10 dagen of zelfs langer. Op tijd bestellen dus. De Spaanse mileusticker is verkrijgbaar bij het postkantoor.
Ook in Tsjechië is de milieusticker ontdekt. Deze zou in 2017 worden ingevoerd, maar is nu nog steeds voor onbepaalde tijd uitgesteld.
In Londen wordt per 8 april de Ultra Low Emission zone ingevoerd. Deze is ook van toepassing is op motoren en deze moeten voldoen aan de Euro 3 norm. Afkopen is mogelijk voor £ 12,50 per dag.
De Low Emission Zones (LEZ) in Spanje en Italië zijn nog steeds niet te begrijpen. Het is aan te raden deze zones te vermijden, tenzij het 100% zeker is dat het volgens de wet mag. Neem altijd contact op met het hotel, als deze gelegen is in zo'n LEZ. De boetes zijn behoorlijk hoog.
Vele websites berichten over LEZ's, maar of het altijd compleet is? Er bestaat ook de website http://urbanaccessregulations.eu/, die tot 23 december 2017 gesponsord werd door de Europese Commissie. Vanaf 23 december 2017 wordt de website gerund op basis van commerciële financiering door Sadler Consultants Ltd.
Op de disclaimer staat dat de informatie niet correct hoeft te zijn; alleen de officiële websites zijn bepalend. Er staat ook geen datum vermeld op de publicaties op deze website, dus het is niet te achterhalen of deze regels up-to-date zijn. Tegenwoordig is op deze website ook te vinden voor welke voertuigen de LEZ geldig is.
Er zijn op dit moment veel milieuzones ingesteld en een samenvatting, voor zover ik kan achterhalen (ik geef geen garantie m.b.t. de juistheid/ volledigheid), is te vinden op de bladzijde "Milieu zones en milieu stickers".
Uitrusting voor het buitenland
door Luuk - 6 april 2021
Het is vaak onduidelijk wat je als extra uitrusting mee moet nemen naar het buitenland. Veel informatie is overigens te vinden op de website van de ANWB, maar ook voor 2019 ben ik alles maar weer eens op een rijtje aan het zetten.
Het afgelopen jaar heeft Frankrijk geen nieuwe onzinnige wetgeving ingevoerd. Het CE-keur voor motorhandschoenen blijft verplicht en is een milieu sticker voor sommige steden noodzakelijk.
Spanje heeft sinds begin 2021 ook een verplichting om beschermende handschoenen te dragen. De handschoen moet bestaan uit dik leder, kunstleder, kevlar of een soortgelijk materiaal dat goed bestand is tegen hitte en schuren.
Ook tolheffingen/ tolvignetten verdienen de aandacht; sommige landen vereisen een tolvignet en andere heffen weer tol per traject.
Een handig apparaat is de tolbadge. De Tolbadge is een elektronische tolbetaling voor Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië. De tolbadge is een elektronische 'snelle' manier van betalen op het gehele Franse, Spaanse, Portugese en Italiaanse wegennet en bij ruim 300 parkeerterreinen in Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië. Plak, indien mogelijk, de badge op het windscherm (aan de binnenzijde). Haal de badge er wel af wanneer er geen toezicht op de motor is in verband met diefstal. Ook mag je de badge in het borstzakje van je motorjack dragen of in een transparante tanktas.
In sommige landen (zoals Portugal en Noorwegen) is het voor de buitenlander wel vaak erg moeilijk gemaakt. Tol informatie is te vinden op de ANWB website.
De toltarieven zijn te vinden op de Belgische website VAB.
Een samenvatting is hier te vinden; ik geef overigens geen garantie voor de volledigheid/ juistheid.
Peter stuurde de volgende links op m.b.t. de waarschuwing van flitspalen op de Zūmo: